Formgivare 2017-05-14T19:25:56+00:00

VÅRA FORMGIVARE

Bernadotte & Kylberg
Bernadotte & KylbergFormgivit skålrikarna Svenska Djur
Designduon Bernadotte & Kylberg, med formgivarna Prins Carl Philip och Oscar Kylberg har valt Gustavsbergs Porslinsfabrik som sin första gemensamma samarbetspartner. Läs mer om Bernadotte & Kylberg
Margareta Hennix
Margareta HennixFormgivare till serien Format och Julpaket
Formgivaren Margareta Hennix kom till Gustavsbergs Porslinsfabrik efter avslutade studier vid Konstfack i Stockholm, där bl a Stig Lindberg var hennes lärare. Margareta har formgivit flera vackra produkter genom åren och idag gläds vi år hennes ugnseldfasta serie Format i flera av våra dekorer samt hennes ”Julpaket”. Margareta arbetar även som glasformgivare.
Maria Johansson
Maria JohanssonKonstnär med inriktning mot keramik
Född och uppvuxen i Överkalix. Tog 2001 examen som konstnär vid Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam med inriktning mot keramik och inomhusarkitektur samt fri konst. Har sedan dess mest gjort installationer i det nya hemlandet, Holland.
Nina Jobs
Nina JobsIndustridesigner
Nina Jobs är industriell designer, har sin bas i Stockholm och arbetar både i Sverige och i Asien. De senaste åren har Nina Jobs, på uppdrag av regeringen, arbetat för att marknadsföra Svensk Design främst i Asien. I ett samarbete med KF Brommacenter 70 år och Gustavsbergs Porslinsfabrik har Nina formgivit tre skålar med lock som är ett exempel av många specialprodukter som vi tillverkar.
Stina Juhlin
Stina JuhlinIndustridesigner och har formgivit servisen Natur
Stina Juhlin är Industridesigner och delägare i Myra Industriell Design AB. Stina har varit med och utvecklat våra serviser Natur, Sommar och Fem myror. Hon har även formgivit vår stapelbara mugg. Stina är oss ständigt behjälplig med originalarbeten inför kommande dekorer.
Catharina Kippel
Catharina KippelFormgivit servisen Bubbel
Catharina Kippel har bla studerat vid Konstfack i Stockholm och är nu verksam i egen ateljé i Gustavsberg. För Gustavsbergs Porslinsfabrik har hon tagit fram servisen Bubbel.
Wilhelm Kåge
Wilhelm KågeKonstnärlig ledare som formgivit Gobelet
Wilhelm Kåge föddes som Algot Wilhelm Nilsson. Var konstnärlig ledare vid Gustavsbersg porslinsfabrik, där han utvecklades till en av Sveriges främsta keramiker. Idag har vi hans bägare Gobelet i vårt sortiment.
Erika Lagerbielke
Erika LagerbielkeFormgivit serien Paus
Erika Lagerbielke är en av Sveriges mest välkända formgivare. Hon samarbetar sedan 1982 med Orrefors, sedan 2008 med Kateha med design av mattor och från 2011 med Gustavsbergs Porslinsfabrik samt med flera andra företag och med unika designuppdrag.
Stig Lindberg
Stig LindbergKonstnärlig ledare, formgivit Berså, Adam, Ribb
Stig Lindberg (1916-1982) var en av Sveriges största och populäraste formgivare. I tusentals hem står fortfarande serviser från Gustavsberg som bär hans motiv. Spisa Ribb, Berså och Terma var några av de vanligaste. Läs mer om Stig Lindberg >>
Signe Persson Melin
Signe Persson MelinFormgivit örtkruka, jardinjär samt specialprodukt för Svenskt Tenn
Signe är en ständigt efterfrågad designer med ett mycket kreativt sinne. För Gustavsbergs Porslinsfabrik har hon formgivit en örtkruka med hål i botten med tillhörande fat samt en jardinjär. Båda dessa produkter bär Signes karaktäristiska fiskbensmönster. Inför Svenskt Tenns 70 års jubileum så formgav Signe även en bägare i benporslin med två olika dekorer, kallade Olivblad” och ”Streck” Dessa säljs nu enbart på Svenskt Tenn.
Simon & Tomas
Simon & TomasFormgivare till Doppat i Glamor I
I samarbete med Gustavsbergs Porslinsfabrik har London W8:s Simon Davies och Tomas Cederlund tagit fram en ny dekor till Gustavsbergs klassiska porslinssortiment.
Ingegerd Råman
Ingegerd RåmanKrukmakare, formgivare till servisen Domino
Ingegerd Råman är krukmakare och glasformgivare. Hon har tidigare arbetat på Johansfors Glasbruk och Skrufs Glasbruk, men är nu engagerad av Orrefors. Ingegerd har även egen keramisk verkstad. Hon har också erhållit professors titel vid Konstfack. Gustavsberg tillverkar sedan många år hennes minservis Domino i stengods som två år i rad erhållit utmärkelsen ”Utmärkt Svensk Form”.
Gunnar Wennerberg
Gunnar WennerbergKonstnärlig ledare formgav bla Liljekonvalj
Gunnar G:son (Gunnarsson) Wennerberg (1863-1914) var stafflimålare och utbildade sig i Paris innan han 1895 knöts till Gustavsbergs Porslinsfabrik som mönstertecknare och konstnärlig ledare som han var fram till 1908. Idag tillverkar vi hans dekorer Gunnar och Mistel i servisgods samt Liljekonvaljkrukan i tre storlekar. Hösten 2008 lanserades mattallrik och skål i dekoren Liljekonvalj i relief. Jardinjären Tulpan (ca 70 x 25 cm) kom dessutom åter i produktion. En specialutställning av fabrikens unika Gunnar Wennerberg samling finns i fabrikens butik.

 

Translate »