Signum 2017-05-14T19:25:50+00:00

Gustavsbergs porslinfabrik släpper nytt porslin för Eriks Gondolen & Erik Lallerstedt, formgivet av designduon Bernadotte & Kylberg.

Gustavsbergs porslinsfabrik lanserar idag den nya servisen Signum på uppdrag av Erik Lallerstedt med anledning av Kungens fyrtio år på tronen. Formgivarduon Bernadotte & Kylberg består av Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg, som tidigare har designat servisen Svenska djur för Gustavsberg.

Något utöver det vanliga

Med anledning av Kung Carl Gustafs 40-års jubileum på tronen, önskade Erik Lallerstedt göra något utöver det vanliga. Det var då idén föddes att rita ett speciellt porslin till en för Erik mycket speciell och passande rätt för ändamålet. Erik kontaktade Bernadotte & Kylberg och arbetet kom igång. Ett år senare står nu resultatet klart i Signum – en stilren och vacker servis ritad efter förutsättningarna att tillverka i benporslin på Gustavsbergs Porslinsfabrik.

Signum, själva skålen ritade vi på ett sätt så att det inte konkurrerar med maträtten utan tvärt om – förstärker den...

Signum, själva skålen ritade vi på ett sätt så att det inte konkurrerar med maträtten utan tvärt om – förstärker den…

Tillverkning i nära samarbete med personalen

Christina Strandberg, VD Gustavsbergs Porslinsfabrik  ’Redan när jag fick detta projekt presenterat för mig fick jag en mycket bra känsla för produkterna och jag kunde verkligen se Gustavsberg i Signum. Att i samråd med Eriks Gondolen och Bernadotte & Kylberg diskutera kring de tekniska möjligheterna har varit en fröjd. Eftersom all tillverkning sker i Gustavsberg har detta kunnat ske i nära samarbete med den personal som dagligen arbetar med porslinstillverkningen och som besitter enormt stora erfarenheter kring benporslinets speciella egenheter.’

Gänget bakom Signum, Erik Lallerstedt, Christina Strandberg samt formgivarduon Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg. Klicka på bilden för en förstoring.

Gänget bakom Signum, Erik Lallerstedt, Christina Strandberg samt formgivarduon Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg. Klicka på bilden för en förstoring.

Svenska temat blev vårt ledmotiv

’Lax Carl XVI Gustaf är inte bara en mycket god rätt, den är dessutom mycket vacker. Den gula äppel- och currysåsen har en stark och vacker färg med mycket karaktär och som gav oss idén till det blå serveringsfatet. Det svenska temat blev vårt ledmotiv i designarbetet. Själva skålen ritade vi på ett sätt så att det inte konkurrerar med maträtten utan tvärt om – förstärker den. Genom att producera porslinet hos Gustavsberg kunde vi lita på att vår vision gick att genomföra både med tanke på kvalité och den höga nivån på hantverket.’ Oscar Kylberg, Bernadotte & Kylberg

”Det svenska temat blev vårt ledmotiv i designarbetet”
Oscar Kylberg, Bernadotte & Kylberg

Pressbilder

Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg

Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg Signum - formgivare Bernadotte och Kylberg

Alla bilderna är i RGB, sparade i JPG och packade ZIP.
Klicka på bilden för nerladdning.
För ytterligare information samt bilder kontakta Gustavsbergs Porslinsfabrik: 
Gustavsberg Porslinsfabrik – Chamottevägen 2 , 134 40 Gustavsberg
Tel 08-570 35 663. Fax 08-570 34 398 E-mail info@gustavsbergsporslinsfabrik.se

Signum är ursprungligen framtagen till en alldeles speciell maträtt skapad av Erik Lallerstedt under den första halvan av 80-talet.

Signum är ursprungligen framtagen till en alldeles speciell maträtt skapad av Erik Lallerstedt under den första halvan av 80-talet.

Erik Lallersted, Restaurang Gondolen berättar

’En sen kväll i maj kom Kungaparet på ett spontant besök till restaurang Eriks Gondolen för en supé. Jag fick ta det bästa av det vi hade hemma och improvisera. Jag uppfann en rätt bestående av bland annat laxfilé, pilgrimsmusslor och ostronskivling i äppel- och currysås. Maträtten blev en stor succé och kom sedermera att få namnet Lax Carl XVI Gustaf och blev på så sätt en del av Gondolens ordinarie meny.’

» Gör ett besök på Gondolen

Om Signum

Färgerna på porslinet går i vitt och azurblå, såsen till Lax Carl XVI Gustaf innehåller curry och är därmed vackert gul. Detta gör att den upplagda rätten får den svenska flaggans färger – gult och blått. Servisen består av 24 cm stora tallrikar med tillhörande djupa skålar, och är båda gjorda i benporslin.

Färgerna på porslinet Signum går i vitt och azurblå

Färgerna på porslinet Signum går i vitt och azurblå

Middagstips – bjud dina vänner på Lax Carl XVI Gustaf

Ingredienser

  • 650 g laxfilé, skuren i 16 kuber utan skinn
  • 4 pilgrimsmusslor
  • 4 potatisar, kokta
  • 100 g ostronskivling eller trumpetsvamp, strimlad
  • 100 g svartrot, kokt och skuren i slantar
  • 100 g zucchini, skuren i tärningar
  • 1 röd, 1 gul och 1 grön paprika som delas, skalas och skärs i trekanter
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 3 dl lätt-crème fraîche
  • 1-2 tsk curry
  • 3 tsk smör
  • 0.5 dl vitt vin
  • 1 msk koncentrerad äppeljuice
  • salt och vitpeppar olja

Gör så här

  1. Halstra laxkuberna runt om, salta och peppra. Dra av plattan.
  2. Gör såsen
  3. Fräs curry i smör. Tillsätt schalottenlök, crème fraîche, äppeljuice och vin. Låt sjuda lite, smaka av och salta och peppra. Balansera ev smaken med äppeljuice och/eller vin.
  4. Stek svamp. Tillsätt svartrot, zucchini och till sist paprikorna.
  5. Precis innan upplägg halstrar ni pilgrimsmusslorna.

Upplägg

  1. Bottna tallrikarna med kokt skivad potatis. Över det lägger du övriga grönsaker och sedan lax och pilgrimsmussla. Såsen hälls runt laxen.
  2. Garnera ev med lite citronmeliss.
Translate »