Skötselråd 2017-11-23T12:40:57+00:00

SKÖTSELRÅD

Skötselråd- hur tar jag bäst hand om mitt porslin

Maskindisk
Alla våra serviser (med undantag för Beatles och de med guld- och/eller silverdekor) går att diska i diskmaskin. För att behålla porslinet glansigt så länge som möjligt bör du se till att tillsätta spolglansmedel. Det hjälper också till att undvika repor på tallrikarna.

Repor
Repor kan bl a orsakas av vissa metaller i vissa bestick, t ex grillknivar. Vanligast är dock svarta streck som är metall från framförallt bestick och inte repor i glasyren. Citronsyra med lite vatten brukar hjälpa till att få bort dessa.
Kontrollera gärna att fotringen under tallriken inte har någon vass bit som sticker upp. Denna kan repa en annan tallrik. Slipa ner den med t ex ett fint sandpapper. Tänk också på att ställa tallrikarna på varandra i köksskåpet, inte skjuta in dem på varandra.

Beläggningar
Te och kaffe kan ge beläggningar. Genom att blanda bikarbonat/bakpulver eller maskindiskmedel med hetvatten och låta stå ett par timmar, samt därefter diska och skölja noggrant så brukar beläggningen gå att få bort.

Syror
Efter en måltid är det bra om du sköljer av porslinet så fort som möjligt. Viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren. Stålull, skurmedel eller liknande bör inte användas då dessa lätt mattar ner glasyren.

Ugn
Stengodset går att ha i alla typer av ugnar. Benporslin är däremot inte ugnseldfast .

Allt vårt porslin gå utmärkt att ha i mikrovågsugn. Det du bör tänka på att det ska vara rumstempererat, d v s en tallrik eller skål som förvarats i kylen bör inte sättas direkt i en mikro.

 

Translate »