Skötselråd 2017-05-14T19:25:53+00:00

SKÖTSELRÅD

Skötselråd- hur tar jag bäst hand om mitt porslin

Skötselråd- hur tar jag bäst hand om mitt porslin

Våra serviser
Alla våra serviser (med undantag för Beatles och de med gulddekor) går att diska i diskmaskin. För att behålla porslinet glansigt så länge som möjligt bör du se till att tillsätta spolglansmedel. Det hjälper också till att undvika repor på tallrikarna.

Repor
Repor kan bl a orsakas av vissa metaller i vissa bestick, t ex grillknivar. Vanligast är dock svarta streck som är metall från framförallt bestick och inte repor i glasyren. Citronnsyra med lite vatten brukar hjälpa till att få bort dessa. Te och kaffe kan ge beläggningar. Genom att blanda maskindiskmedel med hetvatten och låta stå ett par timmar, samt därefter diska och skölja noggrant så brukar beläggningen gå att få bort.

Syror
Efter en måltid är det bra om du sköljER av porslinet så fort som möjligt. Viss mat innehåller starka syror som kan missfärga glasyren. Stålull, skurmedel eller liknande bör inte användas då dessa lätt mattar ner glasyren.

Kontrollera gärna att fotringen under tallriken inte har någon vass bit som sticker upp. Denna kan repa en annan tallrik. Slipa ner den med t ex ett fint sandpapper. Tänk också på att ställa tallrikarna på varandra i köksskåpet, inte skjuta in dem på varandra.

Benporslin är inte ugnseldfast, vilket dock stengods är. Allt vårt porslin gå utmärkt att ha i mikrovågsugn.

Translate »